English version 
Rosenborg Web
SESONGEN 2021
 NYHETER
 KAMPER
 SPILLERE
 STATISTIKK
KLUBBEN
 HISTORIE
 KLUBBFAKTA
 MERITTER
 REKORDER
 LERKENDAL STADION
EKSKLUSIVT
 LESESTOFF
 I GAMLE DAGER
 LEGENDER
 BILDESPESIAL
MENINGER
 DEBATTFORUM
 KOMMENTAR
 DIN MENING
RBKweb
 OM RBKweb
 ANNONSEINFORMASJON
 RSS-KANAL
 ARKIV
 TA KONTAKT
SØK I ARTIKLER
Debattforum

Alle kan lese innleggene, men man må registrere seg for å delta aktivt i diskusjonene.
Everyone can read the posts, but you have to register before writing your own posts.

 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   StatistikkStatistikk   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 
Har Rosenborg en Filosofi?

 
Post new topic   Reply to topic    Forum -> På sidelinja
View previous topic :: View next topic  
Author Message
mirar
Veteran


Joined: 09 Jun 2006
Posts: 1195
Location: Trondheim

PostPosted: 08.08.2012 18:23    Post subject: Har Rosenborg en Filosofi? Reply with quote

Rosenborg BK er som Barcelona, fansen stiller høye krav til underholdnings verdien i spillet, samtidig som man skal være Tippeligaens ener.
Ha en stall som skal være blandt de beste i Skandinavia.

RBK har også noe og lære av Shakhtar, dems filosofi!! http://shakhtar.com/brand...ex-en.html

Hvilken steinalder filosofi har RBK? Kun være topp 3 i Norge, etter å ha degradert seg selv om og være i Europa.
Back to top
View user's profile Send private message
JanneB
Veteran


Joined: 24 Mar 2012
Posts: 2340

PostPosted: 08.08.2012 18:24    Post subject: Reply with quote

Go' foten.

Her er Rosenborgs verdigrunnlag:
http://www.rbk.no/verdigrunnlag
Back to top
View user's profile Send private message
mirar
Veteran


Joined: 09 Jun 2006
Posts: 1195
Location: Trondheim

PostPosted: 08.08.2012 18:44    Post subject: Reply with quote

Takk, prøvde selv å lete etter den.

Savner mer der at klubben skal være i toppsiktet i Skandinavia, mht gull i Tippeligaen og spill i europa.
Back to top
View user's profile Send private message
gisp!
Legende


Joined: 04 Sep 2008
Posts: 10268

PostPosted: 04.04.2014 11:00    Post subject: Reply with quote

Moderatorer må gjerne flytte det til en eventuelt mer passende tråd.
Originalen i Gemini nr 4 - september 2000 ser ut til å være borte fra nettet, men en arkivside har, i alle fall inntil videre, en kopi her. Limer for sikkerhets skyld inn en kopi på RBKweb også, som en nåtidens hilsen fra fortiden til fremtiden.

Jakten på Rosenborg-rytmen
Av Nina E. Tveter og Emil Røyrvik. Foto: Rune Petter Ness

Erling Hoff Leirvik jakter på en gåte. Den har fått navnet «Rosenborg-rytmen».
Alle fotballinteresserte husker da Mini fintet ut Roberto Carlos med en overstegsfinte, løp til dødlinjen og la inn en perfekt pasning i 45 grader til Roar Strand, som kastet fram pannebrasken og scoret!! [Youtubeklipp. Det var forøvrig høyreback Chendo som ble fintet ut da Mini la inn til Strand som scoret 1-0, min anm.]2-0 over Real Madrid! Hva er det som skjer når Rosenborg får alt til å klaffe, når den berømte «Rosenborg-rytmen» strømmer gjennom laget som en mild høstvind i en moden kornåker og Knut Th. Gleditsch og halve Norge får en guddommelig opplevelse som utløses av at ballen settes i mål? Sosialantropolog Erling Hoff Leirvik ved NTNU forsker på dette fenomenet.

Fascinerende samhandlingsfilosofi
Siden oktober i fjor har Leirvik vært på feltarbeid i Rosenborg-brakka på Lerkendal i Trondheim. Her følger han treningene og spillermøtene og er med i garderoben før og etter kamp, tre-fire ganger i uka. Det han opplever, forsøker han å forklare med teoretiske begreper.


Sosialantropolog Ering Hoff Leirvik(t.h.) på jakt etter Rosenborg-rytmen - på trening med fotballaget. Nils Anre Eggen (t.v.).

Målet hans er at forståelsen av Rosenborg-kulturen skal kunne overføres til andre, likende organisasjoner. For å prøve å forstå Rosenborg-kulturen, vil han blant annet gå i dybden på postulatene og samhandlingsfilosofien i klubben.

– Spillerne praktiserer filosofien «du blir god ved å gjøre andre god». Dette prinsippet kanaliserer den individuelle kreativitet til beste for organisasjonen. Men det ligger mer i dette: Den enkelte spillers innsats for laget virker tilbake på spilleren og spillerens prestasjoner, forklarer Leirvik. – Som Nils Arne Eggen sier: «Det handler om å få ego-energiene til å arbeide kollektivt». Ifølge Eggen er den høyeste form for samarbeid når et lag beveger seg fra å måtte gjøre noe sammen, til å ville gjøre noe sammen.

Filosofien «du blir god ved å gjøre andre god» finner Leirvik støtte for i holografiske teorier. Dette innebærer en forståelse der helheten er nedfelt i delene, slik at organisasjonen blir selvregulerende og kontinuerlig evner å gjenskape seg selv.

Når Rosenborg jazzer
En annen teori Leirvik finner eksempler på hos Rosenborg, er det dialektiske prinsipp – samspillet mellom motsetningene eller paradoksene i klubben. – Når fenomenet «Rosenborg-rytmen» bryter gjennom, handler det om kreativitet og improvisasjon, men innenfor gitte rammer. Han trekker en parallell til jazz-musikken hvor musikerne har for eksempel et 12-takters skjema som ramme.

– Konkret har musikerne instrumentene, kroppene, toneartene, hverandre som musikere og kanskje publikum å forholde seg til. Når saksofonisten improviserer, forholder han seg til gruppens totale musikalitet i nuet. Improvisasjonen blir ikke et fragment som lukker av for totaliteten, men inngår i et mangfold som er mer enn summen av alle instrumenter, musikere, ferdigheter og de 12 taktene. Det er noe av det samme som skjer når alt fungerer for Rosenborg, trygge rammer hvor kreativitet og improvisasjon får utfolde seg. «Da er helheten i spillet mer enn summen av de relasjonelle ferdighetene», sier Leirvik og siterer Eggen. Leirvik understreker at improvisasjon lett kan misforstås som spontanitet og mangel på forberedelse. – Tvert imot krever improvisasjon av høy klasse gode basisferdigheter og trygghet i det man skal improvisere innenfor.

Elitisme og folkelighet
Fotballklubben rommer flere paradoksale motsetninger, for eksempel forholdet mellom kraft og intelligens, og forholdet mellom trygghet og temperament/aggresjon. – I Rosenborg er de bevisste på at aggresjonen kan brukes til å skape energi og holde intensiteten oppe. Av og til dømmer Eggen bevisst feil under treningene – for å få opp aggresjonen. Selv om spillerne kjenner dette trikset godt, går de på limpinnen hver gang, og engasjementet og temperaturen i treningen stiger. Når tryggheten og engasjementet er på plass, kan resultatet bli stor fotball. Et annet paradoks i Rosenborg er balansen mellom elitismen, det å bli best – på den ene siden, og folkeligheten på den andre. – De bygger bevisst kulturen for å romme paradokser som disse. De er åpne for omsorg, samtidig som de har en knalltøff vinnerkultur, sier Leirvik. I paradoksene tror han kimen til Rosenborgs energi, kreativitet og intensitet ligger. For å forklare den dialektiske tenkningen, finner Leirvik støtte i dybdepsykologien, nyere naturvitenskap og antropologi samt østlig filosofi som zen og taoisme.

Jordnær kultur
Leirvik tar i bruk metaforer fra eventyr og litteratur for å forklare deler av Rosenborg-kulturen. – Askeladden er jordnær, ærlig og folkelig. Han skiller ikke mellom høy og lav på sin vandring, tar gjerne mot et godt råd og er godt forberedt til de forskjellige prøvelser. Disse kvalitetene gjør han kreativ og helhetsorientert, og sørger for at han til slutt vinner prinsessa og halve kongeriket. Leirvik mener å se litt av Askeladden i Rosenborg.

– Folkelighet er et postulat i Rosenborg. Her er man like høflige overfor rengjøringspersonalet som formannen i klubben. Lerkendal treningsfelt og «brakka» er åpen under trening. Hvem som helst kan komme å se på, ta en kopp kaffe eller få autografer. Leirvik mener at denne bakkekontakten gjør at spillerne lettere kan bevare sinnsroen under motgang og høyt press.

Fotball en katarsis
Blant fotballinteresserte er kanskje paven mest kjent for å ha sagt «Av alle uviktige ting er fotball viktigst». Leirvik er tilbøyelig til å si at fotball til og med er viktig i samfunnet. – Den har en funksjon i en større sammenheng, som en slags katarsis – en renselse – som vekker følelser i oss slik teater og film gjør. Men fotballen kommuniserer også med andre sider i oss enn et stykke av Shakespeare, sier Leirvik. – I stor fotball kanaliseres aggresjon og ego-energi inn i samhandling, og egoets begrensning overskrides.

*Kontakt ved NTNU: Erling Hoff Leirvik Tlf: 97 69 72 34
E-post: Erling.Leirvik @svt.ntnu.no

Erling Hoff Leirviks forskning på Rosenborg-kulturen er en del av prosjektet «Improvisasjon i tverrfaglig lys» ved NTNU – og Kunne-prosjektet ved -SINTEF Teknologiledelse.

_________________
- Det er viktig å gå på banen for å være best mulig sjøl, men det er langt viktigere å gå på banen for å gjøre medspillerne gode.
Back to top
View user's profile Send private message
EspN
Veteran


Joined: 18 Sep 2009
Posts: 4898
Location: Heaven

PostPosted: 04.04.2014 15:15    Post subject: Reply with quote

Hvorfor er perry trener når han ikke kan noe om d her?
Back to top
View user's profile Send private message MSN Messenger
nidaros997
Veteran


Joined: 03 Aug 2007
Posts: 2336

PostPosted: 29.08.2015 19:39    Post subject: Reply with quote

Lette egentlig etter Nils Arne Eggen sin tråd, men det passer kanskje like greit å poste dette innlegget her, angående Rosenborgs filosofi:

http://www.ostlendingen.n...-69-110101

"I dag deles Trysil-Knut statuetten ut for åttende gang. Det er Rosenborg-legenden, Nils Arne Eggen som kommer til Trysil for å motta årets pris. ... Det er alltid mange kandidater å velge blant, men nå er det en stund siden prisen har gått til noen i idretten, og nå har også Eggen vært aktuell den siste tiden. Prestasjonene og filosofien hans er tidløse. Vi mener han er en meget verdig vinner, sa Svein Skarpmo til Østlendingen da prisvinneren ble offentliggjort i forrige uke."

Med andre ord nok en anerkjennelse av den filosofien Eggen sto for, og som Kåre har vist - den er tidløs! Smile
Back to top
View user's profile Send private message
Attaboy
Veteran


Joined: 23 Aug 2011
Posts: 9466

PostPosted: 29.08.2015 23:19    Post subject: Reply with quote

Må innrømme at jeg ikke har satt meg inn i hva denne statuetten innebærer, men søkt meg frem til hva og hvorfor statuetten deles ut:

"Trysil-Knut er et nasjonalt symbol på mot og evne til å mestre utfordringer. Han sprengte grenser med sine Østerdalsski, stadig høyere, raskere og lengre. Trysil-Knut ble et ideal – norsk ungdom skulle stå støtt som Trysil-Knut.

Vi vil forvalte arven fra Trysil-Knut ved å hedre folk i Norge som har gjort de store bragdene med styrke, mot og engasjement. Vi vil løfte fram idealer for norsk ungdom, de som viser veg og som inspirerer andre til å tørre, ville og kunne".


I så måte er Nils Arne Eggen en meget verdig vinner! Tommel'n opp!

Quote:
Tidligere vinnere av Trysil-Knut prisen:

2008 Krigsveteranen Gunnar Sønsteby
2009 Tidligere fotballspiller Dagfinn Enerly
2010 Alpinisten Aksel Lund Svindal
2011 Skiløperen Petter Northug
2012 Forretningsmannen Olav Thon
2013 Even Kvien – den livsglade 8 åringen som overlevde teltbrann og 70 operasjoner.
2014 IT gründer Jørn Lyseggen

_________________
Putte-ventrilokvist.
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    Forum -> På sidelinja All times are GMT + 1 Hour
Page 1 of 1

 
Jump to:  


Utviklet av phpBB. Tilrettelagt for RBKweb.

ANNONSE
SITATET
© 1999-2021 RBKweb